עיצוב ותכנון הבית, מטבע הדברים, אינו מלאכה פשוטה כלל. מה שתורם למורכבות עוד יותר הוא שבמלאכה עשויים לקחת חלק מהותי בעלי מקצוע מסוגים שונים, שעשויים להיראות, במבט בלתי מקצועי, חופפים. תחום אדריכלות הפנים נכנס לתמונה בנקודה הזו בדיוק, ובכוחו להעלות לא מעט סימני שאלה.
אנחנו נתייחס כאן לעבודתו של אדריכל הפנים, למפגש שלו עם בעלי מקצוע אחרים וכן נעניק לכם דגשים חשובים בבחירת האדריכל המתאים ביותר עבורכם.
מהי אדריכלות פנים?
אדריכלות פנים, למעשה, היא מעין הכלאה בין שני תחומים שעשויים להיראות נפרדים: הראשון הוא האדריכלות, והשני עיצוב הפנים. בעל מקצוע שכזה בא לתפוס את שתי הביצים בסל אחד: מצד אחד, כנדרש מאדריכל, הוא יתכנן ויעצב את המבנה עצמו.
מן העבר השני, הוא גם יבצע חלק ממלאכתו של מעצב הפנים, כלומר, עיצוב חלל המבנה מבפנים, על כל נגזרותיו. אדריכל הפנים לא נותן את הדעת על חלקיו החיצוניים של המבנה, אך מביא לרמת מומחיות את העיסוק בכל מה שנמצא בתוכו: החל מתכנון תשתיות שונות, דרך הריסה או בניה של קירות ועד לעיצוב הסופי של כל חדר וחדר.
אדריכלות פנים נוסדה במהלך השנים כמקצוע לכל דבר ועניין על מנת לתת מענה לצורך מהותי שקם לו פעם: בעבר, מעצב הפנים היה צריך לחכות עד שהאדריכל יסיים את עבודתו, מה שעיכב את העיצוב כולו, וגרם גם ל"התנגשויות" בין בעלי מקצוע אלה.
כאשר אלה גברו, וכאשר הבינו כי התייחסות לעיצוב המבנה חייבת להיכנס לתמונה כבר בעת התכנון שלו, התפתחה תחום אדריכלות הפנים. וכך, סוגיות של עיצוב הולכות כיום יד ביד עם היבטים של בטיחות, שימוש בחומרי גלם או אפילו נגישות, מה שמקל מאד על התהליך.
המצבים בהם סיועו של אדריכל הפנים הופך להכרחי
יחד עם הנאמר מעלה, אין הדבר אומר שכל בית או מבנה חייב לשלב בין האדריכלות לעיצוב הפנים. מעבר לכך, הנטייה כיום היא לחשוב ששימוש באדריכל פנים אמנם מקל על התהליך מבחינה התנהלותית, אך עלול לייקר אותו במצבים מסוימים.
זו גם הסיבה בגינה חלק בלתי נפרד המוסדות הזקוקים כיום לאדריכלות פנים, כבר בשלבים הראשונים של התכנונים, הם ארגונים, מוסדות ובתי עסק אשר רוצים לקחת את סוגיית העיצוב שלהם מספר צעדים קדימה, ולקבל שלם הגדול במיוחד מסל החלקים שלו.
עם זאת, גם במגזר הפרטי הופך בשנים האחרונות השימוש באדריכלי פנים לנפוץ יותר ויותר, סוגיה שחשוב לתת עליה את הדעת.
אדריכל הפנים, בהמשך לכך, משלב תמיד בין אסתטיקה לפרקטיקה. בכל אחד מהמקרים, המדובר הוא במלאכת מחשבת לכל דבר ועניין, אשר מצריכה התייחסות להיבטים הספציפיים של המבנה שקם, או שעתיד לקום.
לכן, אדריכל הפנים חייב לדעת להתבונן מחוץ לקופסה, עד לרמת השימוש של כל לקוח ולקוח (במוסדות ציבוריים ובתי עסק). נגישות, פרטיות, פרקטיקה – אלו הם רק חלק מהמשתנים שנכנסים כאן לתוך המשוואה.
איך בוחרים אדריכל פנים?
עקב החשיבות המכרעת של עבודת אדריכלות מקצועית, ברור שחשוב להשקיע מאמצים לא מבוטלים בבחירת בעל המקצוע האיכותי ביותר, וזה המתאים ביותר למשימה. על מנת לעשות זאת, מומלץ לסקור היבט את הרזומה של אותו אדריכל: מהן שנות הניסיון שלו בתחום? היכן קיבל את הכשרתו? מי הם הלקוחות שהוא משרת בדרך כלל? וכן הלאה. בהתאם לתשובות לשאלות האלה, ניתן ללמוד על ההתאמה של האדריכל עבורכם.
עקב העובדה שאדריכלות פנים כוללת בתוכה גם חותם אישי, מומלץ מאד לסקור גם דוגמאות קודמות של עבודות להן היה אחראי אותו אדריכל פנים, וללמוד מהן על הסגנון והרמה שלו.