Site icon המרכז לאדריכלות ועיצוב פנים

מהי אדריכלות?

כיום, ידוע כי בניה היא אומנות לכל דבר ועניין. תחום האדריכלות (או ארכיטקטורה) הוא שמאגד בתוכו את כלל הדגשים בתחום, עם דגש מהותי על תכנון או עיצוב חללים. האדריכלות נחשבת לרחבה בכל קנה מידה, והיא משתרעת הן על תחום המקרו, המתייחס לכל הסביבה בה נמצא המבנה המעוצב, והן ברמת המיקרו – כל אותם פריטים שמרכיבים אותו.

על החשיבות שבאדריכלות

אדריכלות מקבלת חשיבות מכרעת מבחינה פרקטית. כך היה עוד בימיה הראשונים: היא קמה כמענה לצורך למצוא פתרון לצרכים שונים, דוגמת ביטחון, מגורים, דת או מסתור, לבין אמצעים וחומרי גלם הנכנסים לתמונה הבניה.

במהלך ההיסטוריה, החלה האדריכלות להתפתח כעיסוק לכל דבר ועניין, בני האדם העוסקים בכך צברו ניסיון, והמלאכה עברה מדור לדור. כיום, כמובן, האדריכלות היא גוף ידע מהשורה הראשונה, ותחום לימודים בו יש קונבנציות ושיטות שחייבים המעוניינים לעסוק במקצוע להכיר עד לרמת היסוד.

לימודי אדריכלות, בארץ ובעולם גם יחד, משלבים בתוכם נושאים רבים, בין השאר מתחומים כמו מדעי החברה, מדעים מדויקים או אומנות: פיזי'ה, מוררפולוגיה, הנדסה, תכנון עירוני וכיוצא בזה. נדרש להכיר את ההיסטוריה של התחום, אך גם להיות מעורים עד לרמת היסוד בתוכנות המחשב, בהן נעשה שימוש, שבכוחן להפוך את מלאכת האדריכל לפשוטה הרבה יותר.

ההיבט הבא, שמשלים את המשוואה, הוא שבאדריכלות יש אינספור היבטים של ביטוי אישי ויצירתיות. לא ניתן להתעלם מכך שאדריכלות היא אמנות לכל דבר ועניין, או כפי שניסח זאת א.גומבר: "אם האמנויות". יש המשווים בין אדריכלות לאומנויות כמו ציור, פיסול או אפילו ריקוד, כשההדבר העיקרי הוא שהאדריכלות כוללת, כאמור, היבט שימושי. היא לא נועדה לשם האומנות בלבד.

תחום רחב בכל קנה מידה

זהו הרגע בו נדרש לתת את הדעת על נקודה חשובה נוספת, והיא שתחום האדריכלות בהחלט עשוי להיות משיק לתחומים אחרים הנוגעים לעיצובו של מבנה, סביבה או אפילו עיר. מסיבה זו, ייתכן בהחלט שהאדריכל ישתף פעולה עם בעלי מקצוע אחרים, וזאת עד לעיצוב המבנה המושלם.

האדריכלות, בהמשך לכך, כוללת בתוכה לא מעט התמחויות, כך שבעלי מקצוע שונים נכנסים לתמונה: קיים הבדל בין אדריכל גינות לבין אדריכל פנים, ובין הנדסי אדריכלות לאדריכל "רגיל". ההכשרה של האדריכל, לכן, חיונית לקביעת המקצוע שלו, כשלא פעם הוא יכול לבחור בקורסים מקצועיים בנושאים שונים.

כמו כן, ברור שניתן למצוא אדריכלים אשר ההתמחות שלהם היא בפרוייקטים בסדר גודל עצום, דוגמת גורדי שחקים, נמלי תעופה או אפילו אצטדיונים אולימפיים, ולעומתם כאלה שההתמחות שלהם היא במבנים מסחריים ומבני נדל"ן צנועים יותר. בכל המקרים, לעומת זאת, ברור שמלאכת האדריכל היא הכל חוץ מפשוטה.

סוגי אדריכלות

ניתן לחלק את האדריכלות למספר סוגים שונים, שלכל אחד מאפיינים ועקרונות עיצוב ייחודיים משלו. חלק מסוגי הארכיטקטורה הנפוצים ביותר כוללים:

אדריכלות בישראל

כשמדברים על אדריכלות בישראל, נקודת ההתחלה היא 1850. בתקופה זו, נהוג לחשוב, נפתחה הארץ להשפעות מכל העולם, בעיקר באירופה, כך שסגנונות בניה סוגים התווספו למפה של מה שלימים תהיה מדינה, והשלימו את המשוואה: כך, לצד המבנים המסורתיים שהוקמו במדינה, המבוססים על סגנון הבניה הערבי, הובאו מגמות מודרניות יותר מכל רחבי העולם.

קצרה היריעה מלהזכיר כאן את כל הזרמים והסגנונות המהווים חלק מהאדריכלות הישראלית לאורך השנים, כאשר החלוקה הבסיסית ביותר היא כדלהלן:

ואגב, המעוניינים להיחשף כיום להיסטוריה של האדריכלות בישראל יכולים לעשות זאת באמצעות ארכיון האדריכלות הישראלי, הממוקם בקומת המרתף של מגדל שלום מאיר שבתל אביב. לצידו, מספר מוזיאונים וארכיונים נוספים, המאפשרים ללמוד עוד על התחום.

לימודי אדריכלות בישראל

ישראל היא מדינה בעלת היסטוריה אדריכלית עשירה, עם השפעות ממגוון תרבויות ומסורות שונות. כיום, ישראל היא ביתם של בתי ספר ותוכניות רבות המציעות חינוך והכשרה אדריכלית. כמה מהתוכניות הפופולריות ביותר בישראל כוללות:

אולי יעניין אותך גם:

עיצוב השטחים החיצוניים של הבית

Exit mobile version