אדריכלות, הלא היא אומנות הבניה, היא אחד התחומים המקצועיים החשובים ביותר כיום. תכילתה של תורה זו היא לתכנן ולעצב באופן מיטבי חללים: החל מסביבות מגורים שלמות, ועד לפריטים מסוימים שיימצאו במבנה מסוים.
מה שחשוב לא פחות, הוא שבתחום זה לא משאירים דבר ליד המקרה. תכנון אדריכלי נכון ומדויק של הסביבה נדרש תמיד, ועל כתפיו מונחת ההצלחה של התהליך כולו.
הקווים המנחים של תכנון אדריכלי
תכנון אדריכלי, חשוב להדגיש בנקודה הזו, הוא מונח רחב בכל קנה מידה. ישנם אדריכלים המתמחים בעיצוב בניינים, בעוד אחרים, המכונים אדריכלי נוף, יקחו על עצמם את המשימה של תכנון חללים פתוחים (גינות, כיכרות וכיוצא בזה). בהמשך לכך, ישנם אדריכלים שיתמקדו במבנה מסוים, בעוד אחרים יכניסו לתוך המשוואה שלהם סביבה רחבה יותר, לעיתים עד לרמת השכונה או העיר.
על מנת לפשט מעט את הדברים, ניתן להתייחס להיבטים המרכזיים של התכנון האדריכלי, שהם בהחלט משלימים. הראשון שהיה לנסח אותם היא ויטרוביוס, שבחיבור המקצועי הראשון שנכתב אי פעם על הנושא הגדיר בנייה טובה ככזו המאופיינת ב"יופי, עמידות ויעילות".
ההיבט הראשון, בהמשך לכך, הוא התכנון האסתטי של מבנה או חלל מסוים. כאן, הדגש העיקרי הוא על יצירת מבנה מרשים לכל הדעות, שיוכל לשדר מסר חיובי לכל מי שמתבונן בו. הבחירה כאן תהיה בסגנון עיצובי מסוים
ראוי לתת את הדעת על כך שאין מבנה או חלל אשר מוקם ללא סיבה מוגדרת, אפילו אם זו אסתטית בלבד. חלק מהותי בתכנון האדריכלי, לכן, הוא לתכנן את המבנה או החלל באופן היעיל והמדויק ביותר.
הנדסת הבניין נכנסת לתמונה בנקודה הזו בדיוק: התכנון חייב להתחשב בשימוש המיועד של המבנה, כך שכל פעולה הקשורה אליו תתבצע באופן האידיאלי. כאן, התכנון האדריכלי צריך להתייחס להיבטים דוגמת רמת הנגישות, רמת הבטיחות וכיוצא בזה.
לבסוף, לא ניתן שלא להתייחס לעמידות המבנה, המרכיב השלישי בתפיסתו של ויטרוביוס. כל מבנה שמוקם כיום נועד לשמש את האדם שנים ארוכות. התכנון חייב להתחשב בתכלית זו, כאשר בחירה נכונה של חומרי גלם, ותכנון המבנה או המרחב באופן שלא יאפשר בלאי או התיישנות, הם מרכיבים חשובים נוספים בתכנון האדריכלי. יש שיגידו, ובצדק גמור, שאדריכלות נכונה נשפטת רק שנים קדימה.
אז איך מתחילים תכנון אדריכלי?
תכנון אדריכלי הוא תהליך כמעט חובה כאשר עוברים לדירה בבניין חדש. אדריכלות מהווה כיום מקצוע לכל דבר ועניין, ויש שיגדירו אפילו כאומנות. לכן, אין צל של ספק שמי שלוקח על עצמו את המשימה המורכבת הזו חייב להיות בעל הידע הרחב ביותר בתחום.
בישראל, ישנם מסלולי לימודים מקיפים למקצוע האדריכלות, ותארים אקדמיים שלמים המוקדשים לכך. בעת בחירת בעל מקצוע, חשוב לוודא שאכן יש לו רישיון לעיסוק בתחום, כמו גם התמחות במשימה הספציפית שלשמה הוא נקרא.
מומלץ לוודא שאותו אדריכל אכן חבר בארגונים מקצועיים המאגדים בתוכם בעלי מקצוע דומים, ו
בכלל זה ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל, אגודת אדריכלי הפנים בישראל וכיוצא בזה. השתייכות זו תבטיח כי האדריכל אכן עומד בכל הסטנדרטים המקצועיים המצופים ממנו, כמו גם עומד תחת פיקוח ותקנון אתי.
בנוסף, עקב העובדה שאדריכלות היא גם עניין של סגנון, לא ניתן לוותר גם על בחינת עבודות קודמות של אותו אדריכל. ההסכם הנחתם עימו צריך להתייחס לכל היבט והיבט של התכנון, ולהגדיר לוח זמנים מתאים.