Site icon המרכז לאדריכלות ועיצוב פנים

עיצוב כטיפול

עיצוב כטיפול

בעולם העיצוב של היום, ניתן ליצור סגנונות עיצוב פנים השולטים על פריטי עיצוב אשר באים במגע עם החושים. בהתאם לגישה זו, מה שניתן לראות, לשמוע, להריח ולהרגיש, ניתן לייחס למבנה הבניין. במקרים רבים, אלו הם רמזים חושיים הקיימים ברקע ונתפשים בתת ההכרה. אך קיימים מספר מקרים שבהם העיצוב הפנימי של החלל לוקח את מרכז הבמה ומשפיע על ההתנהגות. זוהי הגישה החדשה של עיצוב כטיפול בה עוסק מאמר זה.

עיצוב פנים המתמקד בחושים

מעצבי פנים ומדענים באוניברסיטת קליפורניה היו החלוצים הראשונים של שימוש בסביבה בנויה כגישת טיפול. הם יצרו סביבות רב חושיות שמטרתן לסייע לחולי אוטיזם באמצעות עיצוב כטיפול. סביבות אלו מלאות תאורה, רכיבים ויזואליים מהפנטים, משטחים גליים וריהוט ביולוגי.

תכונות אלו פועלות במקביל להרגעה, שיפור יכולת חקירת הסביבה ועוררות לשאול את השאלה: כיצד ניתן לעצב את הבריאות?

טיפול כעיצוב לאוטיזם ונכויות נפשיות

גישת הטיפול החדשה מתמקדת בחקירת אוטיזם ונכויות נפשיות אחרות, ותגובת פגיעות אלו להשפעות עיצוב פנים. ההתמקדות מבוססת על האסתטיקה והכוונה. במהלך מחקר על אוטיזם, מדענים הבחינו שחלק מתסמיני המחלה קשורים לתאורה, צלילים וריחות. הם הבינו שכל ההיבטים אלו עוסקים בסביבה, וחשבו שאם אלו נושאים סביבתיים, ניתן להשתמש בהם כגישת טיפול.

הם ביקשו ממעצבי פנים לעצב חללים מסוימים על מנת לגרום לאוטיסטים ונפגעי נפש להרגיש בנוח, באמצעות סוגים מסוימים של גוונים ותאורה.

גישת העיצוב כטיפול: המחקר

המחקר עבר ממציאת פריטי העיצוב הנכונים, לחקירת הדינאמיקה החושית הנכונה לעיצוב החלל. המדענים שיתפו פעולה עם מעצבים שעיצבו חדרי סנוזלן, שפירושם שילוב פעלים הולנדיים: חיפוש, חקירה, ורגיעה. להבדיל מגישות טיפולים אחרות הכוללות תרגילים מסוימים והשפעתם הרצויה, החיפושים בחדרי סנוזלן הם הטיפול.

אוטיסטים אינם מסוגלים לתקשר עם סביבתם, וחושיהם מושפעים מגירויים הגורמים להם לסגת לתוך עצמם. מטרת חדרי סנוזלן היא לספק את המניעים לגירוי מקביל של פעולה הגורמת למצב של רוגע. בנוסף, ניתן לבצע טיפולים אחרים שהחדר נועד לתמוך בהם.

יתרונות עיצוב המשפיע על החושים

הסביבה החושית, פרי שיתוף הפעולה של המדענים והמעצבים, מדגימה את יתרונות חדרי סנוזלן בעולם. ממצאים אלו יעילים לאנשים המתמודדים עם אוטיזם ומצבים פיזיולוגיים אחרים, ותורמים לקהילת מעצבי הפנים. המעצבים מגלים שככל שהם יודעים יותר על האופן שבו העיצוב משפיע על הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה, כך ניתן ליצור חללים המיועדים לבריאות ולאושר.

קו חשיבה זה מתחיל להופיע בעיצוב המיינסטרים, ומעצבי פנים מתחילים להתמחות בעיצוב בתים, משרדים ומרפאות המבוססים על מונחי אמפתיה, הקשורים לנוחות הנפש. הרעיון להצבת הקשר האינסטינקטיבי בין אנשים לבין הטבע, מתחיל להיראות כהיבט חשוב של עיצוב פנים בריא ומהווה חלק משמעותי מתכניות ההסמכה של מעצבי פנים. זהו תחילתו של עידן המקשר בין עיצוב פנים לבין ניואנסים של רווחה נפשית.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מהו חוק העיצובים החדש?

Exit mobile version